Nesnelerin İnterneti

Sensör Ağları

Akıllı Sensörler ile İhtiyaç Duyduğunuz Tüm Alanlarda Anlık Veri Akışı Sağlayın
İstenmeyen Durumlar Oluşmadan Önüne Geçin

IoT teknolojisinin gelişmesi ile cihazların birbiri ile haberleştirilmesi ve iş süreçlerin bu bağlamda yönetilmeye başlanması süreçlerdeki insan müdahalesi, insan gücü kullanımı gibi faktörleri ortadan kaldırırken, şirketlerin dijital dönüşüm yolculukları ve enerji tasarrufu konusunda da önemli rol oynamaktadır. Sensör ağları, IoT teknolojisinin en yaygın kullanıldığı uygulamalardan biri ve akıllı sensörler veri dağıtımıdır. 

IoT zincirine daha fazla bağlantı ve analitik veri sağlayan sensör ağları, sonar, kızılötesi, lazer sensör, ultrasonik sensörler olarak uygulama alanına göre farklı türlerde kullanabilmektedir.  Aynı zamanda sensör ağları Radyo Frekansı ile Etiketleme (RFID) ile birlikte de sıklıkla kullanılmaktadır.

IoT teknolojisi gün geçtikçe gelişmektedirve Özellikle şirketler, manuel süreçlerden dijital süreçlere geçerken, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra, süreç içerisindeki olumsuzlukların önüne geçilmesini hedeflemektedir Akıllı sensörler bu anlamda büyük önem arz etmekte yapılan araştırmalar 20 yıl içerisinde yaklaşık 45 milyon sensörün ağa bağlı olacağını göstermektedir.

techasaY’ın sensör ağlarına yönelik uzmanlığıyla geliştirdiği çözümler, şirketlerin tüm bu ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, iş süreçlerine hız, ölçülebilirlik ve anlık müdahale imkanı kazandırmaktadır.  

Sensör kullanımı IoT teknolojisi kullanılarak dijitalleştirilen ve gerçek zamanlı, dijital ve doğru veri almak amacıyla her süreçte etkin olarak yer almaktadır. Akıllı şehirler başta olmak üzere, akıllı çevre uygulamaları, güvenlik ve önlem çalışmaları, üretim tesislerinde verimlilik arttırımı, endüstriyel otomasyon uygulamaları, araç takip sistemleri, akıllı madencilik, broiler (kanatlı hayvan yetiştiriciliği) vb. pek çok kullanım alanı olan sensörler, anlık veri aktarımı sayesinde iş süreçlerinin tek platformdan dijital olarak yönetilebilmesini sağlar. 

Akıllı Sensör Kullanımı veSağladığı Avantajlar

Bilindiği gibi, kullanım işlevi iş alanına, sektöre ve ihtiyaca göre değişiklik gösterebilen sensörler bulunmaktadır. Akıllı sensörler normal sensörlere kıyasla daha fazla işlevsel veri elde etmeyi sağlamaktadır.

 

  • Ultrasonik sensörler, katı veya sıvı nesnelerin temassız algılanmasını sağlar. Akışkan tanıma, nesne yakınlığı, tanktaki su seviyesi, renklerin, yüzey dokusunun izlenmesi ve şeffaflığın belirlenmesi gibi pek çok durumun izlenmesine imkan vererek iş süreçlerinde ihtiyaç duyulan analiz ve takibi  kolaylaştırır. 

  • Seviye Sensörleri sayesinde iş alanını ihtiyacına yönelik sensör kullanımı yapılarak, sıvı tank seviyelerinin ölçülmesi gibi pek çok verinin izlenmesi ve takip edilmesini sağlar.

  • Konsantrasyon ve Sıvı Tanımlama Sensörleri ile sıvıların tanımlanması ve konsantrasyon değerlerinin ölçülmesini sağlar. 

  • Işık Sensörleri algılanan ışık miktarı ile paralel olarak Fotorezistör veya Fotovoltaik pillerin voltajı değiştirilebilir. 

  • Renk Sensörleri ile farklı renklerin yansıma yoğunlukları belirlenebilir. İş alanına göre belirli bir nesnenin varlığını saptamayı kolaylaştırır. 

  • Dokunma sensörü nesneleri temaslı ya da kısa bir mesafede algılamak için kullanılabilir. 

  • Kızıl ötesi algılayıcılar yoğunlukla askeri projeler, güvenlik projeleri vb. çalışmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bir ortamda bulunan nesnelerin tespiti için IR ışınını ölçmektedir. Alarm devreleri, akıllı oyuncaklar, fitness monitörleri gibi pek çok cihazda bireysel, kamu ve özel sektör alanlarında yararlanılmaktadır. 

  • Sonar sensörler, dalgıç robot vb. uygulamalarda ortaya çıkan sensör sayesinde nesne algılama ve navigasyon çalışmalarına katkı sağlar. 

  • Hassas nitelikteki lazer sensörler, lazer ışığı ile uzak mesafelerde bulunan hedefleri izlemeyi sağlar.